רגע לפני פרישה של גבר בן 67 גם מהעבודה וגם מהעולם – הופך תיק הפנסיה שלו לצוואה בעוד בחיים. איך, בכל זאת, ניתן לתכנן זאת נכון ולהנות מכל הטבות המס שעומדות לזכותו בסכומים של מאות אלפי שקלים?
ש. בן ה – 67 השקיע למעלה משלושה עשורים של עבודה בחברה הייטק אחת שברבות השנים הצליחה והוא טיפס לעמדה בכירה. ש. הסובל מ – 100% נכות וזקוק לתרומת כליה סיפר כי הוא אחרון ברשימת התרומות והסיכוי לעבור השתלה כמעט אפסי. התיק הפנסיוני שלו מוערך בשווי של כשישה מיליון ₪ והוא מבקש סיוע בחלוקה חכמה של הכספים ומיקסום הטבות המס המגיעות לו.
להסתכל קצת אחרת על התמונה
זוויות ההסתכלות שונות במצב כזה. נדרש לתכנן ראשית מה יטיב איתו בהנחה שיחיה שנה נוספת, או במצב שלא תוך כדי התחשבות בדרך ההורשה הנכונה עבור השאירים והמוטבים
בנוסף, ניצול נכון של הטבות המס המגיעות לו. לכל אזרח במדינת ישראל מגיעות הטבות מס כוללות בסך של כ 796 אלף ₪ בהגעתו לגיל הפרישה כחוק (נכון לשנת 2020, ובהנחה שלא ניצל זכויות שמקזזות את הסל). מצבו הבריאותי הרעוע זיכה אותו ב – 618 אלף ₪ נוספים כהטבות ופטורים ממס הכנסה.
חלק מהכספים הללו חייבים במס אבל ניתן לפטור אותם עבור המוטבים שלו בעודו בחיים. את ההכנסות שלו ברבעון הראשון בשנה בה נפגשנו – הצלחנו לפטור ממס. ואף ביקשנו פטור רטרואקטיבי מהכספים שכבר היו בידיו. המשמעות: הוא קיבל הקלות מס בשווי 618 אלף ₪ כבר באותה השנה ופטר את הכסף אחורה.
אבל, זה לא הסתיים כאן. את מענקי הפרישה שלו הצלחנו גם לפטור ממס, סכום של 350 אלף ₪ ופיצויים בסך 420 אלף ₪ נוספים תשלום חד פעמי – פטור ממס לכיס שלו
בשורה התחתונה הטבות המס הכוללות עמדו על כ 1.4 מיליון ₪ במקום "רק" 796 אלף ₪ שהיה אמור לקבל.
פה קבור הכלב
במקרה של ש. אפשר להחליט מראש מאיזו קצבה למשוך כמה ומאיזה לא. הכל קשור ל'סוג הכסף' שהחלטנו להשאיר לשארים שלו בהתאם למס השולי שלהם. את התיק שלו הכנו גם ליום שאחרי ובינתיים פרש ש. לגמלאות, עדיין חי את חייו ונהנה מקצבה של 30+ אלף ₪ לחודש.
הסיפור של ש. אינו סטנדרטי מבחינת תכנון התיק שלו. תכנון מוקדם של התיק וחשיבה מראש על איזה כסף יישאר בידי המוטבים ישאיר את הכסף במקום המיועד לו מראש, אחרת הוא עלול להישאר בידי חברות הביטוח שנהנות ממליארדי ₪ שאין להם דורש כי אין למוטבים מושג על קיומם.