קוראים לזה פרישה מדומה

עשרות אלפי שקלים מחכים בפינה חשוכה לעובדים שעדיין שכירים ועובדים גם בגיל פרישה וכמובן שרשויות המס שומרות את זה בשקט. כן, כנראה שגם לך מחכים כספים ששייכים לך ואפילו לא ידעת עליהם.  

מה הייתה התגובה שלך אם היו אומרים לך: "אם לא תממש את הזכויות של הפנסיה שלך עוד לפני שאתה פורש בפועל – אתה עלול להפסיד הרבה מאוד כסף גם עכשיו וגם בעוד שנים קדימה"?
זה בדיוק מה שקרה לזוג לקוחות הוא בן 68 ונושא משרה בכירה כעובד מדינה והיא בת 64, מנהלת מחלקה בבנק גדול. שניהם מרוצים מעבודתם ומבחינתם ימשיכו לעבוד עוד שלוש שנים.

הם הגיעו לשיחה מוכנים עם השאלות. שמעו במקרה שזה אפשרי ורצו להבין מהי פרישה מדומה ואיך נכון להם לנהל את הכסף.

מהן האלטרנטיבות?

אצל שניהם האפשרויות הן לחכות לפרישה בפועל ואז לממש או להתחיל לנצל זכויות כבר עכשיו.  הבדיקה כללה, כמובן, כמה הם יקבלו בכל מצב ובאיזה מקרה ישלמו את תשלום המס הנמוך ביותר.

נמצא כי  אם  יתחילו לקבל קצבה היום, בזמן שהם עובדים, הנטו יהיה הרבה יותר גבוה מאשר אם היו מחכים לפרישה בפועל בעוד שנתיים. מה זה בעצם אומר? לפי חישוב תוחלת החיים (גיל 87 לשניהם), עד שנת 2030 כשהם עדיין עובדים ובמקביל תובעים – נראה כי המס השולי שלהם גדול יותר. ולמרות זאת, עדיין כדאי להם לקבל קצבה כבר מהיום. כן, אין פה טעות. ואפילו יותר מזה.

אם הם יחליטו לחכות אפילו שנה לצורך מימוש, הם יפספסו עשרות אלפי שקלים שמגיעים להם מבלי לקבל אותם רטרואקטיבית!

איך זה קורה?

בגלל שהם עברו את גיל הזכאות להטבות מס (62 לה, 67 לו), ניתן לנצל את ההטבות הללו כבר מהיום. במקרה שלהם, קרן הפנסיה לא תפצה אותם מספיק  אם הם יחכו  שנתיים נוספות ורק אז יתבעו. המשמעות היא שייקח להם עד גיל 87 כדי לפצות על כך בפועל.

במונחים של כסף בדרך החדשה שהתווינו לבני הזוג – שניהם מקבלים פרישה מדומה בזמן העבודה ולא רק שהם אינם פוגעים בזכויות שלהם, אלא הם מרוויחים אפילו יותר.

במקרה שלה – בזכות העובדה שהיא מקבלת היום את הנטו שלה יחד עם קצבת הפנסיה בנוסף  להטבות המס שעשינו עבורה – היא הגדילה  את ההכנסה החודשית שלה לכל החיים, שכן גם כשהיא תסיים לעבוד היא תמשיך להנות מהטבות המס שהושגו עבורה.

הבונוס: היא בחרה להוריד את אחוזי המשרה שלה לחצי והיא משתכרת בפועל כפי שהשתכרה במשרה מלאה.

כשהיא תפרוש יעמדו לזכותה פיצויים. בנקודה הזו נבחן מחדש  גובה הפיצויים בעתיד ואז יוחלט האם היא רוצה  לקבל את הטבת המס על הפיצויים או על הקצבה או על שניהם ביחד.

כיצד זה נראה במספרים?

תביעת קצבה היום, בזמן העבודה, עומדת על סכום של 3,364 ₪. אם הייתה בוחרת להמתין לגיל סכום הקצבה יהיה 3,839 ₪, 475 ₪ יותר.

 לאחר ביצוע סימולציות קצבה מול קרנות הפנסיה שלה ובחינת כל אפשרויות ניצול הטבות המס שלה הגענו להבנה שהיא תפספס 36 קצבאות של 3364 ₪ שהם 121,104 ש"ח שהייתה יכולה לקבל בשנים עד הפרישה בפועל.

היות והפער הוא 475 לחודש, ייקח לה יותר מ21 שנים להחזיר את מה שלא קיבלה – זה אומר שרק לקראת גיל 89 היא תקבל חזרה את מה שלא קיבלה. ברור שההמתנה מיותרת לגמרי.

אבל זה לא נגמר פה. היות והיא עברה את גיל הזכאות (62) מגיע לה לקבל גם הטבות מס, לכן היא תקבל את הקצבה בסך 3,364 ₪ פטורה ממס. והיא תקבל זאת בנוסף להכנסתה כשכירה. על משכורתה כשכירה תמשיך לשלם מס. מכאן התקבלה ההחלטה לרדת לחצי משרה ולהישאר עם אותו גובה של סכום הנטו.
בשורה התחתונה נהנית האישה מתוספת קצבה בסך 121,104 ₪ שלא הייתה מקבלת.

ומה עם הפיצויים העתידיים?

היא תקבל פטור פיצויים עתידי (משיכה ע"ס 100,000)  עליו הייתה אמורה לשלם מס בגובה 31,000 ₪ והיא פטורה ממנו.
כלומר, רק מעצם הפנייה שלה אלינו  וכמה מהלכים חכמים שביצענו הרוויחה האישה 152,104 ₪.

מה עם הכסף שלך?

חשוב לציין כי התכנון מתחשב בכל אפשרויות ניצול הטבות המס, מקדמי ההמרה של הקרנות השונות, סטטוס משפחתי ומצב רפואי. בחלק מהמקרים ניתן למצוא כדאיות חלקית ואף ישנם מקרים בהם הכדאיות אינה קיימת. בכל מקרה, שווה לבדוק.

error:
Open chat
דילוג לתוכן